Om förskolan

Ystad Montessori är en Ekonomisk förening som startades hösten 2006 och drivs av Susanne Svensson. Förskolan består i dagsläget av 27 barn i åldrarna 1-6 år. Förskolan arbetar efter Läroplanen (Lpfö 18) och Montessoripedagogikens grundtankar och arbetssätt.

Förskolan är Grön flagg-certifierad sedan år 2019 och arbetar dagligen med Hållbarhets frågor.

Varje barn är unikt och har olika behov, de är nyfikna, fulla av upptäckarglädje och ivriga att prova på och lära sig nya saker. Barnen väljer vad de vill göra utifrån sina egna behov och intressen. Varje barn får friheten att välja aktivitet och möjlighet att arbeta ostört i egen takt, genom detta lär de sig att respektera och visa hänsyn mot varandra, man lär sig att vänta på sin tur och samarbeta.

Barnens intresse varierar med ålder och mognad, pedagogernas roll är att finnas till hands och kunna se varje barn. Vi strävar efter att alla barn skall känna glädje och trygghet hos oss och kunna utvecklas till ansvarsfulla och självständiga individer. För er som vill veta mer om hur vi arbetar kring barnens lika värde är ni välkomna att läsa mer i vår likabehandlingsplan som finns på förskolan.

Förskolan är mycket ute i vårt närområde, minst en heldag/vecka är vi ute och upptäcker Ystads vackra natur. Då går vi bland annat på promenader till olika lekplatser, åker stadsbuss till andra delar av Ystad eller varför inte går till stranden och bygger sandslott och kastar stenar i vattnet.
Vi på förskolan gör mycket utflykter tillsammans med barnen, både i närområdet och med buss. Vi hyr egen buss och åker iväg lite längre några gånger varje år, då åker vi bland annat till skogen, bondgård, fotbollsdagar, bad m.m.

I vår Montessorimiljö erbjuder vi praktiska vardagsövningar, språk-, matematik-, sensoriska-, kulturövningar. Vi erbjuder också dockrum, lek med bilar, tågbana, barbie samt skapande, rytmik, gympa, sagor, rim och ramsor och mycket mer. Den fria leken är mycket viktig för barnens utveckling. Dagen kan variera allt från additionsräkning till docklek.

På förskolan serverar vi ekologiska och närodlade frukter och grönsaker. Ibland kommer frukten eller bären direkt från vår egen odling som vi har på förskolan. I vår odling har vi bland annat bärbuskar, fruktträd och grönsaker som barnen sköter om tillsammans med oss pedagoger.

Förskolan serverar varje dag god och näringsrik lunch från restaurang i Ystad.

En vanlig dag på Ystad Montessori

Kl.6.30 öppnar förskolan.

Ca.7.20 serveras frukost. Frukosten kan bestå av macka med ex. ost eller kokt ägg, fil med ”kuddar” eller gröt. Frukosten är framdukad till ca 7.50.
Efter frukost är det en stunds fri lek och många av förskolans barn kommer nu.

Ca kl.8.45, när de flesta barnen kommit, har vi samling. Vi är då uppdelade i två grupper yngre (ca 1-2,5 år) och äldre (ca 2,5-6 år). På morgonsamlingen tar vi ”lapp” på almanackan, sjunger, kollar vilka barn som är på förskolan m.m.

Efter morgonsamlingen har de äldre barnen ett lite längre arbetspass där de arbetar fritt (efter olika förmåga) med montessorimaterialen, leker i dockis m.m. När de sedan önskar kan de ta en kort fruktpaus vid vårt fruktbord.

De yngre barnen går ut två förmiddagar i veckan för att leka på gården, gå på utflykt eller besöka någon lekplats. Två dagar i veckan är de inne och leker eller arbetar med montessorimaterial.

Kl. 11 har de två grupperna varsin samling med bland annat sångstund, högläsning m.m.

Ca 11.20 serveras lunch. Lunchen är god hemlagad mat från restaurang i Ystad.

Ca 12 går vi ut, då är det fri lek på vår gård. De barn som sover gör detta i sina egna vagnar utomhus.

Efter utevistelsen är det mellanmål kl. 14.30–15. Detta äter vi ute om vädret tillåter annars går vi in och äter mellanmålet inomhus. Mellanmålet kan t.ex. vara fil, smörgås, pizzabullar m.m.

Efter kl.15 fram till att förskolan stänger kl.17 är det fri lek inne eller ute.